MMAF Forum

Keskustelut => Pykälät ja vaatimukset => Aiheen aloitti: JST-FXR85 - 13 Lokakuu 2007, 13:31:37



Otsikko: omavalmisteesta
Kirjoitti: JST-FXR85 - 13 Lokakuu 2007, 13:31:37
En löydä täällä joskus ollutta listaa pakollisista omavalmisteen eu-hyväksytyistä osista...
Eli, voisiko joku tehdä niistä selkeän listan allaolevaan tyyliin? Pelkkä tuv-hyväksyntä ei sit vissiin riitä?
-jarrut ( mites levyt? ),letkut,kahvat
-vanteet ( vai pelkät navat? )
-vilkut, valot
jne.

Mites nyt on sen rungon kanssa? hyväksytäänkö jenkkirunko, jolla valmistajan paperit? Entäs se jäykkärunko jos pyörä kerran on uusi? Kattelin just jäykkää pyörää, joka on viime keväänä rekisteröity omavalmisteena...
Mitkä kaikki mittaukset tarvitaan ( melu, päästö, sähkö, jarrut )?

Ja kyllä, olen lukenut kaikki Silver Bullet -jutut yms. aihetta sivuavat keskustelut.
Vaikka paperityötä ja kädenvääntöä hommassa vaaditaankin, nin eihän se voi kuitenkaan ylitsepääsemätön projekti olla? Varsinkin, jos apua saa alan konkareilta.


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: rautis - 14 Lokakuu 2007, 16:53:43
Tässä lista mitä pitää osoittaa:
X tarkoittaa hyväksyntämerkintää E tai e. Rungosta ja sen lujuuden näytöistä on jossain juttua muualla, muistaakseni.

http://www.mmaf.fi/documents/asetus-rakennevaruste-20060101-liite2.pdf (http://www.mmaf.fi/documents/asetus-rakennevaruste-20060101-liite2.pdf)

Taulukkoon on tullut pari muutosta tammikuussa, http://www.finlex.fi/data/sdliite/liite/5334.pdf (http://www.finlex.fi/data/sdliite/liite/5334.pdf) mutta AKE on jo käytännössä tulkinnut vanhoja pykäliä siten kuin säädöksiä on muutettu. AKE:n sivuilta löytyy noita säädöksiä vastaava liiteasiakirja katsastukseen. Tosin AKE.n sivuilta sinne on mahdoton löytää mutta jos täälllä olisi linkki ;) 


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: teemu - 14 Lokakuu 2007, 19:52:51
Mites nyt on sen rungon kanssa? hyväksytäänkö jenkkirunko, jolla valmistajan paperit?Entäs se jäykkärunko jos pyörä kerran on uusi? Kattelin just jäykkää pyörää, joka on viime keväänä rekisteröity omavalmisteena...
Mitkä kaikki mittaukset tarvitaan ( melu, päästö, sähkö, jarrut )?

Ja kyllä, olen lukenut kaikki Silver Bullet -jutut yms. aihetta sivuavat keskustelut.
Vaikka paperityötä ja kädenvääntöä hommassa vaaditaankin, nin eihän se voi kuitenkaan ylitsepääsemätön projekti olla? Varsinkin, jos apua saa alan konkareilta.

meinaat näköjään tarvike rungon ympärille rakentaa omavalmistees.
suosittelen tuv tapereilla varustettua runkoa.saa olla jäykkäkin.
ei se mikään ylitse pääsemätön projekti ole.
päästöt / melu on suurin ongelma mielestäni tällä hetkellä.
ja jos ja kun meinaat ruveta tekemään moista kapistusta ole ensin yhteydessä sellaseen konttoriin missä on sellainen/sellaisia katsastettu niin osaa vastata kysymyksiisi jne.



Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: JST-FXR85 - 15 Lokakuu 2007, 21:47:23
Aargh, aikamoisia papereita...eihän niistä ensivilkaisulla maallikko ymmärrä yhtään mitään. Täytyy pyytää joku tulkkaamaan :o Mitä tarkoittaa esim. ulkonevat osat, tai käsittääkö kytkentälaitteet myös esim. koko jarrukahvan, vai pelkästään nappulat? Onko renkaat vain renkaat, vai myös vanteet kaikkinensa?
Miksi tuv-runko? Eihän tällä hetkellä rungosta käsittääkseni vaadita tuv-hyväksyntää? siksi ajattelin jenkkirunkoa tai kotimaista valmistetta. Eikö tällä hetkellä riitä rungosta pelkkä hitsarin paperi...?
Mites muuten jos käyttää alkuperäisiä, mutta vanhempia käytettyjä HD:n osia, joista nykyisin vaaditaan e-hyväksyntä? Esim. kytkentälaitteet? nehän on ihan samanlaiset, e-leimat vain puuttuvat - riittääkö joku kyseisen vuosimallin vaatimuksenmukaisuustodistus?
Nämä nyt varmaan ovat lapsellisia kysymyksiä, mutta pikkuhiljaa tässä yritetään ymmärtää tätä byrokratiaa - omavalmiste on ollut haaveena jo pitkään ja kun tuo ajopyöräkin olisi nyt siedettävässä kunnossa, niin rahansa voisi pikkuhiljaa tuhlata keräämällä osia omavalmistetta varten.
kiitos




Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: Santtu - 16 Lokakuu 2007, 07:27:55
Kirjuuttele tuonne hakuun http://www.mmaf.fi/forum/index.php?action=search hakusanaksi vaikka omavalm* niin löytyy jo aika paljon valmista materiaalia. Olemme miettineet kovasti miten tätä voisi mielekkäästi dokumentoida mutta kun noita yksityiskohtia on niin toljuttoman paljon ja kirjoittajia niin vähän. Asia etenee, mutta hitaasti. siihen asti täälläkin pitänee vastata kysymyksiin yksitellen sitä mukaa kun niitä tulee vastaan.

Wanhoista osista käy uuteen omavalmisteeseen vain sellaiset, joille ei erikseen vaadita jotain testaus- tai hyväksyntämenettelyä. Eli aika moni. Siitä linkitetystä taulukosta löytyty paljon osviittaa, kyllä se taulukko maallikollekin aukeaa kun vähän aikaa voimistelee.


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: rautis - 16 Lokakuu 2007, 07:28:21
Ulkonevista osista niin lyhyesti kuin nyt nainen voi asian ilmaista:
http://www.mmaf.fi/forum/index.php?topic=159.0

Minkä vuoden osista pyörän saa kasata riippuu pitkälti siitä teetkö vain vanhoista osista vai hyödynnätkö myös jonkun vanhan identiteetin. Kun runko ja moottori nykysäädöksillä on se puolet niin näiden vm määrää säädösten vm. Ihan ilman identiteettiä tyhjästä aloitettu projekti noudattaa uuden ajoneuvon säädöksiä ml päästö- ja melu ja EMC, joiden olen ymmärtänyt olevan hankalimpia täyttää ja osoittaa.

Noi direktiivit löytyy tarkemmin siis numeron takaa linkeistä tuolla toisaalla http://www.mmaf.fi/forum/index.php?topic=29.msg130#msg130, mutta suurimman osan on jo joku lukenut ja hakua vaan niin eiköhän ne löydy vähän purettunakin. Sitä paitsi aivojen käyttäminen ehkäisee dementiaa:


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: teemu - 16 Lokakuu 2007, 11:25:12
suosittelin tuv runkoa koska se käy sellaisenaan konttorille ilman kädenvääntöjä.
jenkki runkokin pitäis käydä!(paperillinen versio) eiköhän noita itse tehtyjä runkoja muutaman vuoden päästä saa virallisesti tehdä suomessakin.sitten kun bullet on näyttänyt esimerkkiä ja siihen on ripustettu kilpi niin sitten viimeistään. ja käsittääkseni ton itse tehdyn rungon eteen tehdään jo töitä. mallintaen bulletin runkoa.
mutta kotimaisesta tekeleestä on hieman hankalaa näyttää toteen konttorin sedälle,että mitä se runko kestää jne. jne.
kyselit renkaista ne tarkoittaa kumeja.ja lähes kaikki myytävänä olevat kumit on hyväksyttyjä. vanteiksi käy melkeen mitkä vaan valmis vanteet.
niin kuin jo aikasemmin sanoin niin käy konttorilla kertomassa ideoitasi ennen kuin ostat/tilaat mitään.jos esim.ostat jo rungon ja konttorin setä tyrmää täysin ajatuksen sen ympärille mopedin valmistamisesta niin voi vit...


Otsikko: omavalmisteen mittauksista yms.
Kirjoitti: JST-FXR85 - 20 Lokakuu 2007, 22:03:58
Jatketaan vielä tätä kovin informatiivista ja asioita selkeyttävää topikkia...

Kun kirjoituksissa mainitaan nyt liikenteessä olevat uudehkot omavalmisteet, niin miten ja missä niiden päästö- yms. nykyisin vaadittavat mittaukset on tehty? Esim. näyttelyissäkin ollut mattapintainen "police special" on käsittääkseni lähiaikoina rekisteröity omavalmiste.
Kuka / millainen taho mitäkin mittauksia voi suorittaa tällä hetkellä? Minkälaiset laboratorio-olosuhteet ja viranomaisten hyväksynnät testien suorittajalta vaaditaan? Tiedän, että mm. päästömittauksia ei tehdä Suomessa, mutta miten muualla Euroopassa, esim. Ruotsissa? Minkälaisista kustannuksista puhutaan? Kuulin, että VTT laskuttaisi auton ( uusi Mustang ) päästömittauksesta noin 1500 euroa. Miten MMAF:n EMC mittaukset suoritettiin, tarvittiinko sähkövapaa "kammio"?

Kun hiukkaspäästöt huomattavasti tiukentuvat, onko ilman katalysaattoria enää käytännössä mahdollista läpäistä testejä? Tietääkseni Harleyn uusiinkaan Twincam koneisiin ei ole saatavilla edes tehtaan puolesta katalysaattoria sisältävää putkistoa...

Ja sitten vielä, Jos omavalmisteen ruiskullinen vakiomoottori sähköineen ja pakojärjestelmineen kokonaisuudessaan otettaisiin käytettynä jenkeistä tuodusta kolaripyörästä ( esim 2003 vuosimalli ) johon saisi vaatimuksenmukaisuustodistuksen, niin voisiko osan omavalmisteelle vaadittavista testeistä saada anteeksi ( melu esim. tai EMC ), tai edes jotenkin kevennettynä? Mites tuv-hyväksyttyjen tarvikemoottorien kanssa?


Otsikko: Vs: omavalmisteen mittauksista yms.
Kirjoitti: Hemuli - 20 Lokakuu 2007, 22:41:49
Police Special ei ole käsittääkseni vielä rekisteröity vaan sillä liikutaan tyystin koekilpien turvin.

MMAF:n teettämiä EMC-mittauksia on tehty sekä sisätiloissa että ulkona. Molemmat kelvannevat virallisina testituloksina koska ulkona tehdyissä mittauksissa tuloksia verrataan etukäteen mitattuun taustasäteilyyn.

Muihin kysymyksiin vastatkoon se kellä tietoa on.


Otsikko: Vs: omavalmisteen mittauksista yms.
Kirjoitti: teemu - 21 Lokakuu 2007, 00:27:09
Jatketaan vielä tätä kovin informatiivista ja asioita selkeyttävää topikkia...

Kun kirjoituksissa mainitaan nyt liikenteessä olevat uudehkot omavalmisteet, niin miten ja missä niiden päästö- yms. nykyisin vaadittavat mittaukset on tehty? Esim. näyttelyissäkin ollut mattapintainen "police special" on käsittääkseni lähiaikoina rekisteröity omavalmiste.
Kuka / millainen taho mitäkin mittauksia voi suorittaa tällä hetkellä? Minkälaiset laboratorio-olosuhteet ja viranomaisten hyväksynnät testien suorittajalta vaaditaan? Tiedän, että mm. päästömittauksia ei tehdä Suomessa, mutta miten muualla Euroopassa, esim. Ruotsissa? tukholmassa taitaa olla lähin paikka missä voi päästöt mitata. siis paikka mikä täyttää direktiivin mukasen mittauksen.en tiedä onko suomesta kukaan käynyt omavalmisteeseensa kyselemässä paperia tuolta.(itse menen ainakin kun rojekti on siinä vaiheessa jos ei muuta paikkaa ole ilmaantunut.)Minkälaisista kustannuksista puhutaan? Kuulin, että VTT laskuttaisi auton ( uusi Mustang ) päästömittauksesta noin 1500 euroa.<-ei se tota kalliimpaa voi olla. Miten MMAF:n EMC mittaukset suoritettiin, tarvittiinko sähkövapaa "kammio"? toi emc ei ole varsinainen ongelma.perus sähkö kamoilla raja -arvot on kaukanana..

Kun hiukkaspäästöt huomattavasti tiukentuvat, onko ilman katalysaattoria enää käytännössä mahdollista läpäistä testejä? Tietääkseni Harleyn uusiinkaan Twincam koneisiin ei ole saatavilla edes tehtaan puolesta katalysaattoria sisältävää putkistoa...
jos noi raja-arvot haluaa alittaa niin ehdottomasti katalysaattorilla ja ruiskulla. katalysaattorit tulee pakollisiksi muistaakseni v.2009

Ja sitten vielä, Jos omavalmisteen ruiskullinen vakiomoottori sähköineen ja pakojärjestelmineen kokonaisuudessaan otettaisiin käytettynä jenkeistä tuodusta kolaripyörästä ( esim 2003 vuosimalli ) johon saisi vaatimuksenmukaisuustodistuksen, niin voisiko osan omavalmisteelle vaadittavista testeistä saada anteeksi ( melu esim. tai EMC ), tai edes jotenkin kevennettynä? Mites tuv-hyväksyttyjen tarvikemoottorien kanssa?en usko,että saisi anteeksi mitään(noilla 2003 kamoilla)pitäähän silti näyttää jotenkin toteen,että arvot alittuvat.ja vanha on aina vanha.vaikka uutena paperilla ois esim.päästöt ollu kunnossa niin mitä ne ovat nykyään.?!mites noi tuv mosat.kait ne sellaisenaan niitä jossain saksassa hyväksyy.mutta jos suomessa haluis mosan kelpaavan suoraan konttorille niin eiköhän se pitäis olla varustettu e leimoilla. ja miten noi esim.ss tuv mosat eroaa tavallisesta? ei juuri paljonkaan. tuv mosa ja kaasari on säädetty silleen,että täyttää normit KUN siihen liitetään hyvät pakarit. eli eihän koneen päästöt paperilla ole mitään kun ei tiedetä mitkä pakarit kelläkin on kiinni loud pipes save lives..


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: Tuusulan T-Bone - 21 Lokakuu 2007, 10:26:06
Öhm, koetetaan...

HH Police Special ei ole vielä kilvissä. Periaatteessa muita ongelmakohtia ei enää ole kuin melu ja päästöt, sillä jarru- ja EMC-testit on tehty ja muu on vain nikkarointia.

Jarru- ja EMC-testejä MMAF pystyy tekemään. Sellainen ongelma niissäkin on, että MMAF ei ole hyväksytty tutkimuslaitos, jolloin esimerkiksi tyyppihyväksyntää varten kirjoittamamme paperit eivät kelpaa. Mutta muuten testimme tuottavat kyllä luotettavaa tietoa.

Jarrutesti on jatkossakin tehtävä jokaiselle yksilölle erikseen. Sen sijaan EMC:n osalta tavoitteena on, että määrätty komponenttikokonaisuus olisi testattava vain kerran ja samanlaisista osista rakennetuissa pyörissä voisi käyttää samaa todistusta. Näin on AKE:ssa jo toimittukin, tosin toistaiseksi vain H-D:n tehtaan osien osalta.

EMC-testi ei vaadi labraa, vaan sen voi tehdä myös eristämättömässä tilassa tietyin edellytyksin. Olemme niitä jonkin verran tehneet Helsingin STADIA:n myötävaikutuksella. Raja-arvot alittavia mittaustuloksia on H-D Evolution-tekniikalle jo neljälle eri komponenttikokonaisuudelle (Crane, Dyna x 2, kärjet). Seuraavassa Kopteri-lehdessä lisää aiheesta.

Päästöt ovat se kaikkein hankalin juttu. Aikaisemmin jokunen omavalmiste on saatu kilpiin käyttäen kaasarista pakoputken päähän kokonaan H-D:n omaa tekniikkapakettia, jolle on saanut tehtaalta paprut. Samoin joitakin TÜV-hyväksyttyjä kokonaisuuksia on saatu kilpiin samalla periaatteella: hyväksyntä kattaa koko roskan polttoaineensyötöstä pakoputken päähän. Jatkossa tämäkin on hankalampaa, sillä uusimmat EURO 3 päästönormit täyttävää tekniikkaa ei oikeastaan ole saatavilla ollenkaan omavalmistekäyttöön. Tämä merkitsee, että mittauspaikastakaan ei ole hyötyä, koska esimerkiksi Evoluutiotekniikka ei mene testistä enää läpi, ellei sille tee mittavia muutoksia. Jotta omavalmisteita pystyisi jatkossa rakentamaan, pitää päästönormeista omavalmisteiden kohdalla tinkiä. Muuten se osa harrastusta voidaan julistaa pysyvästi kuolleeksi. Päästöistä on täällä oma topikkinsa, josta voi ladata aiheesta kirjoitetun muistion. Sieltä käy ilmi MMAF:n ehdotus omavalmisteiden päästönormeiksi.

Melua saadaan hillittyä helpommin kuin päästöjä. Chopperinrakentajan silmää miellyttävillä pakoputkiratkaisuilla aivan nykynormien tasoon on kuitenkin vaikeaa päästä, joten pientä vastaantuloa kaivattaisiin tässäkin. Metelistäkin on oma topikkinsa, sitä kannattaa lueskella.

Jotta MMAF:n testauskuvio pyörisi tarkoitetulla tavalla, tarvitaan lakimuutoksia. Testausruletin valmistelu menee hukkaan, jos on yksikin vaatimus, jota ei pysty täyttämään. Esimerkiksi päästöt. Lakimuutoksia tulee, jos on tullakseen. Aikataulusta on viisainta pitää suunsa kiinni, koneisto yskii varsin hitaasti eteenpäin.


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: teemu - 21 Lokakuu 2007, 11:09:09
Päästöt ovat se kaikkein hankalin juttu. Jatkossa tämäkin on hankalampaa, sillä uusimmat EURO 3 päästönormit täyttävää tekniikkaa ei oikeastaan ole saatavilla ollenkaan omavalmistekäyttöön. Tämä merkitsee, että mittauspaikastakaan ei ole hyötyä, koska esimerkiksi Evoluutiotekniikka ei mene testistä enää läpi, ellei sille tee mittavia muutoksia. Jotta omavalmisteita pystyisi jatkossa rakentamaan, pitää päästönormeista omavalmisteiden kohdalla tinkiä. Muuten se osa harrastusta voidaan julistaa pysyvästi kuolleeksi. Päästöistä on täällä oma topikkinsa, josta voi ladata aiheesta kirjoitetun muistion. Sieltä käy ilmi MMAF:n ehdotus omavalmisteiden päästönormeiksi.



tosta saa sen kuvan,että normit täyttävää tekniikkaa ei olisi.miksi ei esim.h-d evolution menisi testeistä läpi? eiköhän ole kysymys siintä,että mitä palikkaa niissä koneissa on kiinni.
kyllähän tollasen evon  päästöt saa säädettyä ruiskulla ja katalysaattorilla ainakin hetkellisesti kyseisten raja-arvojen alle..


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: Hemuli - 21 Lokakuu 2007, 11:16:02
...esimerkiksi Evoluutiotekniikka ei mene testistä enää läpi, ellei sille tee mittavia muutoksia....

Wintterihän sen jo tuossa sanoi. Itse lasken ruiskun ja katalysaattorin asentamisen mittaviksi muutoksiksi. Näkisin kuitenkin mieluummin että omavalmisteille saataisiin aikaiseksi lievennyksiä vaatimuksiin niin että hyvin säädetty kaasarikone melunormit täyttävällä pakoputkistolla täyttäisi ne.

Omavalmisteita ei tässä maassa kuitenkaan tule olemaan siinä määrin että linnut putoilee puista ja otsonikerros katoaa vaikka ne kaikki lyötäisiin käyntiin yhtä aikaa. Sillä ei ole hyttysen paskan merkitystä mitä niistä putkista tulee. Ja muutenkin tällaiset vaatimukset rekisteröitäessä ovat pelkkää jeesustelua, niin kauan kuin ei ole käytönaikaista valvontaa voi rekisteröintikatsastukseen asentaa vaikka mitkä osat että laite menee läpi.


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: JST-FXR85 - 21 Lokakuu 2007, 13:04:09
Jep, kiitoksia vastauksista! ;D
vielä jatkuu...

Jos omavalmiste pitää siis...ööh...tyyppihyväksyttää ( olenko siis ymmärtänyt oikein, että näin on ), niin kaikki mittaukset - joista käytännössä siis mitään muita kuin EMC ei voida tehdä tällä hetkellä hyväksytysti Suomessa - pitäisi suorittaa virallisesti hyväksytyn tutkimuslaitoksen toimesta.
Onko mahdollista, että MMAF:stä tulisi tällainen taho? Kuka asiasta saa päättää? Miten toiminta rahoitettaisiin? Voisi kuvitella, että mittaustoimintaa järjestettäisiin sittenkin vain muutamana päivänä vuodessa?

Sitten hieman saivartelua...on mielestäni kummallista, että jos omavalmisteen rakentaa tehtaan ( esim Harley ) sarjavalmisteisen ja euroopassa tyyppihyväksytyn mallin tekniikan pohjalta, niin miksi ihmeessä EMC, jarrut ja vakioputkien ollessa kyseessä pitäisi ylipäätään uudelleen mittauttaa jo hyväksyttyjä asioita? On tietysti ymmärrettävää päästöjen ja ehkä myös alentuneiden melutasojen osalta, mutta miksi myös jarrut?

Onko kenelläkään mitään linkkejä tms. faktaa jälkikäteen moottoripyöriin asennettavien katalysaattorien tiimoilta? Muistelen joskus lukeneeni jostain kokeilusta ( kilpakuski Hirvasoja ? ), jossa mittailtiin pakokaasujen virtausnopeuksia katalysaattorilla ja ilman...ei hataran muistikuvan pohjalta ollut loppujen lopuksi mikään kovin suuri moottorin toimintaa haitaava tekijä... Tietysti esteettisesti ajatellen on yhden ylimääräisen möhkäleen piilottaminen HD:n putkistoon kyllä aika...perseestä. Anteeksi vain. Onhan noita kuitenkin jo bemareissa ja joissakin jaappanin pyörissäkin.

Ja vielä...eikö kenelläkään muulla kuin Teemulla siis ole faktaa ulkomailla tehtyjen mittauksien kelpoisuudesta Suomessa; tahi paikoista ja hinnoista?

Seuraavat suuret muutokset koskien päästöjä ovat siis:
2008 - euro3 päästömääräykset
2009 - katalysaattoripakko
Onko muita tiedossa?
Jos ja kun tässä omavalmistetta rupeaa kasaamaan, niin se tulee meikäläisen budjetilla olemaan kuitenkin monen vuoden projekti.


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: teemu - 21 Lokakuu 2007, 13:27:40
Wintterihän sen jo tuossa sanoi. Itse lasken ruiskun ja katalysaattorin asentamisen mittaviksi muutoksiksi. Näkisin kuitenkin mieluummin että omavalmisteille saataisiin aikaiseksi lievennyksiä vaatimuksiin niin että hyvin säädetty kaasarikone melunormit täyttävällä pakoputkistolla täyttäisi ne.

Omavalmisteita ei tässä maassa kuitenkaan tule olemaan siinä määrin että linnut putoilee puista ja otsonikerros katoaa vaikka ne kaikki lyötäisiin käyntiin yhtä aikaa. Sillä ei ole hyttysen paskan merkitystä mitä niistä putkista tulee. Ja muutenkin tällaiset vaatimukset rekisteröitäessä ovat pelkkää jeesustelua, niin kauan kuin ei ole käytönaikaista valvontaa voi rekisteröintikatsastukseen asentaa vaikka mitkä osat että laite menee läpi.
no onhan se mittava muutos .mutta jos se on ainut tapa saada tällähetkellä se kilpi.. eihän noissa vaatimuksissa ole mitään järkeä jos totta puhutaan! niin nykyisiä normeja hieman hankalaa täyttää kaasarilla ja perus vakio putkilla.niin pelkkää jeesusteluahan ne on!
niin vaikka omavalmisteessa olisi suorat putket.se muutaman kesän kilometreillä tuottaisi päästöjä varmaan yhen lentokone matkan verran. eli hui hirveetä kuinka suuri ympäristö riski noi ois jos noihin raja-arvoihin sais ees jotain järkeä. vaikka ruotsin malliin.
varmaan pitäisi putkista tulla vaan vesihöyryä ja perhosia....


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: Tuusulan T-Bone - 21 Lokakuu 2007, 14:48:45
Ajoneuvojen hyväksyntä - lyhyt oppimäärä... ;)

Tyyppihyväksyntä tuottaa oikeuden valmistaa periaatteessa rajattomasti hyväksynnän kattamia ajoneuvoja markkinoille EU:n laajuisesti. Tyyppihyväksynnässä kaikki vaatimukset (useita kymmeniä) on toteennäytettävä hyväksytyn tutkimuslaitoksen todistuksilla. Lisäksi seuraa tuotannon vaatimustenmukaisuuden valvonta jne.

Piensarjatyyppihyväksyntä tuottaa oikeuden valmistaa rajoitetun määrän ajoneuvoja, joiden vapaa liikkuvuus EU:n sisälläkin on hieman rajoitetumpaa. Jäsenvaltiolla on oikeus "tinkiä" tyyppihyväksyntävaatimuksista piensarjoissa. Suomessa hyväksytyn tutkimuslaitoksen todistuksia vaaditaan piensarjassa ainakin melu, päästöt, jarrut ja EMC.

Yksittäishyväksyntä on se, mikä omavalmisteita yleisesti koskee. EU sallii tässäkin tinkimisen vaikka jokaisesta tyyppihyväksyntävaatimuksesta, mutta direktiivejä vastaavaan turvallisuuden ja ympäristöominaisuuksien "tasoon" on tällöin kansallisin määräyksin pyrittävä. Vapaa liikkuvuus rajoitettua. Suomessa yksittäishyväksytyiltä vaadittiin muutama vuosi sitten kaikki samat vaatimukset kuin piensarjoiltakin. Nyt on muutama kevennys, mm. EMC:n osalta MMAF:n papru teoriassa kelpaa nyt jo. Sen sijaan päästöissä ja parissa muussa kohdassa ei kelpaa. Kuten aikaisemmin kirjoitin, tehtaan paprut sen sijaan ovat kelvanneet, niin että uutta mittausta EMC:n, päästöjen ja melun osalta ei ole vaadittu, jos koko tekniikkapaketti on peräisin jostain tyyppihyväksytystä laitteesta. Tarkalleen ottaen tämäkään ei tosin ole lainmukaista omavalmisteessa, sillä esimerkiksi päästötesti pätee vain sen tyyppihyväksytyn laitteen massoilla ja välityksillä... Onneksi AKE:n pojat eivät ole tässä ryhtyneet hiusten halkomiseen.

Päästöistä. Katalysaattoripakkoa ei sinänsä ole olemassakaan, mutta Euro 3 raja-arvot ovat niin tiukkoja, ettei niistä selviä ilman. Itse asiassa melkein kaikissa Euro 2 pyörissäkin taitaa jo olla katti. Euro 3 tulee täysimääräisesti voimaan ensi vuoden alusta. Tarvikeröörien e-merkintä puolestaan tulee pakolliseksi vuoden 2009 alusta, mutta se koskee vain sellaisia pyöriä, joissa alun perinkin on ollut katalysaattori. Euro 4 tulee sitten joskus, kun suuret valmistajat ilmoittavat kykenevänsä vielä tiukemmat rajat täyttävään sarjavalmistukseen järkevin hinnoin.

En tiedä, menisikö Evoluutio Euro 3 raja-arvoista läpi katilla ja ruiskulla. Saattaa olla, että menisi. Joka tapauksessa mittaus on kallista, eikä mittaus sinänsä tee vielä autuaaksi, jokaisen yksilön täytyy myös mennä rajoista läpi. Milwaukeessakin tehtiin aika tavalla muutoksia Euro 3:sen myötä. Omavalmistehommassa clue on siinä, että yksittäisen ajoneuvon testaamiseen ei saa upota tähtitieteellisiä rahasummia. Siksi lainmuutosta tarvitaan.

Prätkien CO2-päästöillä tuskin on globaalistikaan kovin suurta suhteellista merkitystä, mutta paikallisesti haitallisilla häkä- ja hiilivetypäästöillä voi jonkinlaista merkitystä ollakin esimerkiksi Euroopan suurissa kaupungeissa, joissa puolet kaupunkiliikenteestä ajetaan kaksipyöräisillä. Sitä varten tyyppihyväksyntäjärjestelmä kiristyvine vaatimuksineen puoltaa paikkaansa. Sen sijaan yksittäishyväksynnässä ei ainakaan Suomen olosuhteissa ole olemassa mitään sellaista syytä, miksi päästövaatimuksista ei voisi omavalmisteiden osalta tinkiä. Niitä on joka tapauksessa niin vähän, että ympäristö kestää sen kyllä - mitään muutoksia ympäristössä ei tulla havaitsemaan, jos omavalmisteiden päästövaatimuksia kevennetään. Vallitsevan ilmastovouhotuksen ilmapiirissä aihe on kyllä sinänsä arka, mutta päätöksenteon pitäisi perustua faktoihin, ei fiiliksiin tai asenteisiin.

MMAF:n testaustoiminnasta. Valmiudet aika monen asian testaamiseen ovat jo olemassa. Kuten aikaisemmin jo kirjoitin, se työ on kuitenkin mennyt pitkälti hukkaan, jos jäljelle jää yksikin vaatimus, josta harrastaja ei kohtuudella selviä, kuten nykyinen päästövaatimus.

Testien suorittaminen edellyttää jonkinlaista valtuutusta vähintään AKE:n toimesta; todennäköisesti myös lainmuutosta. Testeille tulee joku hinta riippuen siitä, mitä kaikkea testataan. Voittoa ei ole tarkoitus tehdä, mutta testaaminen edellyttää aina muutaman ukon liikkumista, investointeja, ratavuokria, roudaamista jne. Kulut pitää kattaa ja testimiehille maksaa pieni palkkio. Testipäiviä järjestetään muutama vuodessa, tarpeen mukaan.


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: JST-FXR85 - 21 Lokakuu 2007, 20:38:36
Ainakin näemmä Kess-Tech myy näppäriä putken ja äänenvaimentimen väliin sujautettavia  huomaamattomia katalysaattori-elementtejä - monta erilaista mallia, joita myydään kytkykaupalla useimpiin Supertrapin slip-on vaimentimiin. ;D


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: teemu - 22 Lokakuu 2007, 11:36:27
aktiiveille kysymyksiä.
onko mahdollista joskus tulevaisuudessa saada omavalmisteille erillaiset päästövaatimukset kuin muille? onko asia jo työn alla?mitä siihen vaadittaisiin,että yksi ajoneuvo luokka olisi vapaampi kuin muut?joku sellanen raja-arvo minkä pystyis esim.kaasarilla ja ilman kattia läpäsemään.?
touhussa ois jotain järkeäkin jos hyvin säädetyn evon sais kaasarilla ja tarvike änkkäreillä päästöjen ja melun osalta läpi testeistä. ja testin vois tehdä vielä konttorilla kympillä :) jne.


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: Tuusulan T-Bone - 22 Lokakuu 2007, 14:42:59
aktiiveille kysymyksiä.
onko mahdollista joskus tulevaisuudessa saada omavalmisteille erillaiset päästövaatimukset kuin muille? onko asia jo työn alla?mitä siihen vaadittaisiin,että yksi ajoneuvo luokka olisi vapaampi kuin muut?joku sellanen raja-arvo minkä pystyis esim.kaasarilla ja ilman kattia läpäsemään.?
touhussa ois jotain järkeäkin jos hyvin säädetyn evon sais kaasarilla ja tarvike änkkäreillä päästöjen ja melun osalta läpi testeistä. ja testin vois tehdä vielä konttorilla kympillä :) jne.

Justiinsa tämä on tavoitteena. Ja siis työn alla. Mutta saapi nähdä, hyväksytäänkö ajatus riittävän laajalti...

Nykypykälistä nimenomaan päästönormi on se suurin kompastuskivi. Ellei siihen saada kevennyksiä, ei omavalmisteita käytännössä voida tehdä.


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: Santtu - 23 Lokakuu 2007, 07:11:35
Nykypykälistä nimenomaan päästönormi on se suurin kompastuskivi. Ellei siihen saada kevennyksiä, ei omavalmisteita käytännössä voida tehdä.

Jaa, onk se totaalinen este vai vain ongelma sen takia, että wanhaa tekniikkaa kuten esim kaasari + Evo kone +  tavalliset rökärit ei voi käyttää vaikka joku tekisikin testausta ja jakelisi todistuksia?


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: Tuusulan T-Bone - 23 Lokakuu 2007, 08:06:01
On se. Vaikka ruiskuja ja katteja yleisesti saisikin, ei silti ole takuita, että esimerkiksi evoluutio menisi testistä läpi Euro 3 raja-arvoilla. Muistutan, että Milwaukeessa tehtiin aika isoja muutoksia koneisiin Euro 3:n myötä. Eikä niitä testipaikkojakaan ole, kuten Santtukin hyvin tietää.


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: Hemuli - 23 Lokakuu 2007, 08:09:56
Ja koska kaikki eivät pysty rakentamaan naapurin äijän jäteastiasta löytyneistä osista toimivaa polttoaineen ruiskutusjärjestelmää ja katalysaattoria, nostaa tällaisen tekniikan hankinta omavalmisteprojektin hintaa äkkiä nelinumeroisella summalla. Tämä ei varmastikaan ole tarkoitus jos siihen ei ole muuta perusteltua syytä kuin minimaalinen ympäristövaikutus?

Pitäisi päättäjätasolla (ja välillä myös edunvalvonnassa) pystyä näkemään ns. "suurempi kuva" - omavalmisteet ovat niin pieni ryhmä ajoneuvokannassa että päästömääräysten toteamiseen ja valvontaan käytettävät resurssit saastuttavat jo todennäköisesti enemmän kuin nämä laitteet koko elinkaarensa aikana yhteensä...


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: teemu - 23 Lokakuu 2007, 13:32:07
Pitäisi päättäjätasolla (ja välillä myös edunvalvonnassa) pystyä näkemään ns. "suurempi kuva" - omavalmisteet ovat niin pieni ryhmä ajoneuvokannassa että päästömääräysten toteamiseen ja valvontaan käytettävät resurssit saastuttavat jo todennäköisesti enemmän kuin nämä laitteet koko elinkaarensa aikana yhteensä...

paljonhan on ajoneuvoja mitkä saastuttaa niin saatanasti eikä kukaan siihen puutu! ympäristöön ei vaikuta yhtään pieni omavalmiste kanta suomessa. ilmastonmuutos tapahtuu ei se siintä miksikään muutu.
miksi puututaan edes kyseisten pelien päästöihin?puututtaisiin johonkin OIKEASTI ympäristöä rasittavaan touhuun vaikka niihin lentokoneisiin tai vastaavin saastuttajiin..perk..


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: Asis - 26 Toukokuu 2008, 17:53:06
En laiskana jaksanut ihan kaikkia aihetta koskevia viestejä täältä vielä lukea, mutta onko siis mahdollista saada kilpiin täysin omalla verstaalla tehty runko, hitsaukset, eteen USD-keula ymym... Itse tehty. Vain jarrut, vanteet ja takaiskari on osetettu.
Jos tämä olisi mahdollista niin paljonko tuolle hauskan pidolle tulisi hintaa, ennen kuin on kilpi pyörässä kiinni?

Voisiko tuo Wintterin mainitsema yksittäishyväksyntä olla mahdollista saada? ::)


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: Tuusulan T-Bone - 26 Toukokuu 2008, 20:06:47
Omavalmisteille ollaan parhaillaan kehittämässä uutta lainsäädäntöä, jonka myötä laitteita pitäisi jatkossa saada kilpiin. Läpihuutojuttu rekisteröinti ei kuitenkaan ole, vaan edellyttää jatkossakin paljon tietoa ja taitoa.

Runkojen hyväksymistä koskeva tutkimus on vireillä, tuloksia siitä saadaan aikanaan. Ideana siinä on, että virheitä sietävien rakenteiden hyväksyminen olisi kohtuullisen yksinkertainen toimenpide. Tarkempaa tietoa en osaa vielä kertoa.

Hauskanpito on kallista. Uuden lainsäädännön yhtenä tavoitteena on alentaa hallinnollisia kuluja, jotka aiheutuvat erilaisesta testaamisesta ennen rekisteröintiä. Kuinka hyvin siinä onnistutaan, jää nähtäväksi. Onneksi ainakin ystävämme verokarhu pitää huolen siitä, että ilmaista homma ei ole jatkossakaan.


Otsikko: Vs: omavalmisteesta
Kirjoitti: teemu - 27 Toukokuu 2008, 20:17:24
Omavalmisteille ollaan parhaillaan kehittämässä uutta lainsäädäntöä, jonka myötä laitteita pitäisi jatkossa saada kilpiin. Läpihuutojuttu rekisteröinti ei kuitenkaan ole, vaan edellyttää jatkossakin paljon tietoa ja taitoa.

Runkojen hyväksymistä koskeva tutkimus on vireillä, tuloksia siitä saadaan aikanaan. Ideana siinä on, että virheitä sietävien rakenteiden hyväksyminen olisi kohtuullisen yksinkertainen toimenpide. Tarkempaa tietoa en osaa vielä kertoa.

Hauskanpito on kallista. Uuden lainsäädännön yhtenä tavoitteena on alentaa hallinnollisia kuluja, jotka aiheutuvat erilaisesta testaamisesta ennen rekisteröintiä. Kuinka hyvin siinä onnistutaan, jää nähtäväksi. Onneksi ainakin ystävämme verokarhu pitää huolen siitä, että ilmaista homma ei ole jatkossakaan.


näitä uudistuksia odotetaan innolla!