Autoilla ”käyttökielto” on jo automaattisesti voimassa silloin kun katsastuksen määräaika on ylitetty. Jos ajoneuvo tavataan tien päältä on jo rikottu ekan portaan sanktiota (käyttökieltoa) ja kilvet lähtee automatic. Tien päällä voidaan langettaa ”ajokielto” ja silloin jos on aihetta epäillä ettei ajokielto riitä matkan pysäyttämiseen tai matkan jatkaminen on vaarallista itselle tai muille, niin silloin poliisi voi suoraan tehostaa tätä kieltoa viemällä kilvet. Poliisi voi langettaa ajokiellon ja antaa myös todistuksen jolla saa ajaa esim. kotiin ja konttorille tmv. Poliisilla on siis täysi harkintavalta asiassa, mutta sanoisin että peilit ja vilkut ei puutu vahingossa ja ilman niitä en antaisi itsekään jatkaa ajoa edes sinne kotiin ja konttorille sitähän voisi naapurin nuoret nähdä ja tehdä perässä... Kun hommasta näkee ettei vanha mies
liikkeellä ollut huolimattomuuttaan tai ettei tietäisi vakuutusvaatimuksista ja sillä on himassa kuitenkin peräkärry metsäpyörää varten. Vakuutusmaksu on siis nelinkertainen ja kymmenkertainen, jos vakuuttamattomalla ajoneuvolla aiheuttaa kolarin. Mutta tosiaan säilöön ei poliisi voi ottaa tällaisista rikkomuksista tai sitten mukana on muutakin.
Alla vielä säädöstekstit.
Ajokieltoon määrääminen (Ajoneuvolaki 84 §)Jos teknisessä tienvarsitarkastuksessa tai muutoin todetaan, ettei ajoneuvo rakenteeltaan, varusteiltaan tai kunnoltaan täytä säädettyjä vaatimuksia tai jos ajoneuvo on käyttökiellossa, poliisimies, tullimies tai rajavartiomies voi estää ajoneuvon käyttämisen liikenteessä ja määrätä ajoneuvon ajokieltoon ottamalla pois rekisterikilvet ja rekisteröinnistä annetun todistuksen tai muunlaisin tarvittavin keinoin. Jos ajoneuvossa oleva puutteellisuus ei aiheuta välitöntä vaaraa liikenneturvallisuudelle tai merkittävää haittaa ympäristölle, poliisimies, tullimies tai rajavartiomies voi ajoneuvon käyttöä estämättä määrätä ajan, jonka kuluessa puutteellisuus on korjattava.
Ajoneuvohallintokeskus voi määrätä ajoneuvon ajokieltoon, jos ajoneuvon rakennetta on muutettu 7 §:n 2 momentissa tarkoitettujen säännösten vastaisesti.
Valtioneuvoston asetuksella säädetään, millä ehdoin 1 ja 2 momentissa tarkoitetun ajoneuvon saa kuljettaa säilytettäväksi, korjattavaksi ja katsastettavaksi. Valtioneuvoston asetuksella säädetään myös rekisterikilpien ja rekisteröinnistä annetun todistuksen käsittelystä ja palauttamisesta.
Katsastamattoman ja epäkuntoisen ajoneuvon käytön estäminen (Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta 21 §)1. Jos poliisi-, tulli- tai rajavartiomies on ajoneuvolain 84 §:ssä tarkoitetulla tavalla estänyt rakenteeltaan, varusteiltaan tai kunnoltaan puutteellisen taikka katsastamattoman ajoneuvon käytön liikenteessä ja määrännyt ajoneuvon ajokieltoon, hänen on tehtävä rekisteröintitodistukseen ajokieltoa koskeva merkintä. Viranomaisen haltuunsa ottama rekisteröintitodistus tai haltuunsa ottamat rekisterikilvet on toimitettava ajoneuvon omistajan tai haltijan ilmoittamaan katsastustoimipaikkaan, jonka on viipymättä merkittävä ajokielto ajoneuvoliikennerekisteriin tai ilmoitettava siitä Ajoneuvohallintokeskukselle. Hyväksytyn katsastuksen jälkeen rekisteröintitodistus ja rekisterikilvet on jälleen luovutettava ajoneuvon omistajalle tai haltijalle, jollei ole olemassa muuta ajoneuvolain 84 §:ssä tarkoitettua perustetta, jonka vuoksi rekisteröintitodistus ja rekisterikilvet on otettu tai voidaan mainitun 84 §:n mukaan ottaa pois. Katsastustoimipaikan on merkittävä ajokiellon päättyminen rekisteröintitodistukseen, sekä ajoneuvoliikennerekisteriin tai ilmoitettava ajokiellon päättymisestä Ajoneuvohallintokeskukselle.
2. Jos ajoneuvon käyttö on estetty 1 momentissa tarkoitetulla tavalla, poliisi-, tulli- ja rajavartiomies voi antaa todistuksen, joka oikeuttaa ajoneuvon kuljettamiseen säilytettäväksi tai korjattavaksi lähimpään paikkaan, jossa korjaus voidaan tarkoituksenmukaisesti suorittaa, ja korjauksen jälkeen katsastettavaksi. Todistuksessa on mainittava, minne ja miten ajoneuvon saa kuljettaa sekä kuinka kauan todistus on voimassa.
3. Jollei viranomaisen 1 momentissa tarkoitetulla tavalla haltuunsa ottamaa rekisteröintitodistusta tai haltuunsa
ottamia rekisterikilpiä noudeta katsastustoimipaikasta kuuden kuukauden kuluessa haltuunotosta, rekisteröintitodistuksen ja rekisterikilpien kanssa menetellään siten kuin Ajoneuvohallintokeskus määrää.
Takavarikon edellytykset (Pakkokeinolaki 4 luku 1§)Esine tai asiakirja voidaan takavarikoida, jos on syytä olettaa, että se voi olla todisteena rikosasiassa tai on rikoksella joltakulta viety taikka että tuomioistuin julistaa sen menetetyksi.
Mitä 1 momentissa säädetään, koskee myös tietoa, joka on tietokoneessa tai muussa vastaavassa tietojärjestelmässä taikka sen tallennusalustalla (data).
Mitä tässä luvussa säädetään asiakirjasta, sovelletaan myös datan muodossa olevaan asiakirjaan
Suhteellisuusperiaate (6 luku 1a§)
Tässä laissa tarkoitettuja pakkokeinoja saadaan käyttää vain, jos pakkokeinon käyttöä voidaan pitää puolustettavana ottaen huomioon tutkittavana olevan rikoksen törkeys, rikoksen selvittämisen tärkeys sekä rikoksesta epäillylle tai muille pakkokeinon käytöstä aiheutuva oikeuksien loukkaus ja muut asiaan vaikuttavat seikat.