Kyllä, teen siis sähkömoottorilla kulkevaa pyörää. Vaikka kiinnittäisinkin rakentaessa huomiota häiriöiden estämiseen, jää selvitykset kyllä tekemättä jo hinnan puolesta.
Hieman ihmettelen mikäli kuluttaja laitteessa tälläistä tehtäisiin. Tietysti verkonhaltijalla on oikeus vaatia että siihen kytkettävät laitteet eivät aiheuta häiriötä verkkoon päin missään tapauksessa. Tiedän tapauksia että merkittävä keksintö on torpattu Suomessa, koska pelättiin tulevia ongelmia ja maksuja sekä tietenkin takaisin vetoja markkinoilta. Nyttemmin samaiset laiteet on markkinoilla, mutta toinen maahantuoja on ottanut markkinat haltuun.
Sähkölaitteita ei myöskään testata enää samassa mittakaavassa, kun pre-EU. Nykyään valmistaja sanoo että kyseinen tuote on markkinoille sopiva ja turvallinen. Vasta kun ongelmia esiintyy, niin laitteita aletaan testamaan.
Meillä EMC testejä tehdään, koska halutaan varmistaa ettei laitteiden järjestelmät koskaan mene alas häiriöiden takia. Kyseessä on kymmenien tai satojen ihmisten henki. EMC testit itsessään on aivan overkill. Niissä ei ole mitään järkeä. Niissä testataan ettei syöttävät tai muut häiriötä aiheuttavat järjestelmät aiheuta häiriötä datan siirtoon. Näin varmistetaan ettei missään olosuhteessa suuret virrat generoi jännitettä datansiirto väyliin. Ja niissä ei ole kysymys siitä että se aiheuttaisi datan siirrolle ongelmia, vaan ettei sitä näe millään laitteella. Nykyiset can, profibus, ethernet järjestelmät on melko kestäviä häiriölle. Mitään tekoa ei ole käytännön kanssa.
Olen ollut käynnistämässä 315kW sähkömoottoria taajuusmuuttaja syötöllä, joka generoi aivan järjettömästi lähistölle. Vieressä kulki häiriönsuojaamaton ethernet väylä. Sähkömoottorin syöttökaapeli oli ilman häiriönsuojaa. Käytössä ei ollut mitään ongelmaa. Kyseinen järjestelmä ei todellakaan menisi läpi EMC testistä.
Häiriönsuojauksessa kannattaa ottaa kaksi asiaa huomioon, häiriön aiheuttajat ja häiriöherkät. Suuret tehot kuuluvat ensimmäiseen ja ne suojataan siten että kyseisen kaapelin häiriösuoja kytketään maihin sekä ylhäältä että alhaalta. Häiriöherkät taas suojataan kytkemällä kyseisen kaapelin yläpää maihin. (tähän tulee poikkeus paikoissa, joissa voidaan todentaa potentiaalin tasaus, että joka paikassa maa, on sama maa ja ettei vuotovirtoja synny missään. Näissä tapauksissa myös häiriöherkkien kaapelit voidaan vetää maihin sekä ylhäältä että alhaalta). Lisäksi kaikkien keskusten suojakuoret kannattaa tehdä metallista ja niiden potentiaalin tasaus kannattaa suorittaa huolellisesti. Näin estetään häiriön aiheuttaijien häiriön pääseminen ulos ja häiriö herkkien laitteiden altistuminen häiriölle. Ja joo, ne kannattaa sulkea omiin keskuksiinsa / koteloihin.
Periaatteessa järjestelmät joissa ei ole häiriö herkkiä laitteita, ei tarvitse tehdää mitään häiriönsuojauksia.. jollei nyt halua varmistaa ettei oma laite aiheuta ongelmia jonkun toisen valmistaman laitteen kanssa.. tai näin mopo hommissa ettei kulkuset ala sulamaan päällä istuessa tai kello käy väärään suuntaan.. Mutta näissä taidetaan puhua vain muutamista kymmenistä kilowateista, niin eihän niiden generoimilla jännitteillä edes keitetä vettä.. ja eipähän tartte tehdä vasektomiaa..