Kromimolyn kestävyydestä saa tietoa putken valmistajalta tai myyjältä, sille ilmoitetaan lujuus (N/mm2). Sitä voi sitten vertailla "tavalliseen" putkeen - mikä muuten on "tavallisen" putken lujuus?
Fe 37 teräsputken lujuus on noin 370 n/mm2. Eli poikkileikkauspinta-alalta 1 mm2 (halk. n 1,1mm) teräslanka kestää n.37 kg painon. Tota kolmeseiskaa on käytännössä kaikki saumattomat ja saumalliset putket. Fe 52 hydrauliputkea on olemassa, mutta yrityksistä huolimatta suomesta ei ole vielä löytynyt. Pitäis ostaa rekkalastillinen.
CrMo:llä eli nuorrutusteräksillä sama arvo on n. 600 -900 välillä. Riippuu minkälaisessa lämpökäsittelytilassa materiaali on.
Eli nyrkkisääntönä voi käyttää tupla lujuutta ja sitä kautta puolta pienempää seinämänvahvuutta. Valittavuutta helpottaa että näillä suomalaisilla kauppialla, noi putket minkä paksuus on prätkän runkohommiin sopivaa, on yleensä vain 1,5 mm seinämänvahvuudella.
Mutta eihän asia tietenkään ihan noin yksinkertaisesti mene. Eli järki mukaan. Esim. jossain putkien T-liitoskohdissa kahdee harkita päällelaputtamista tai jos putket on eripaksuisia, niin että ohuempi menee paksumman läpi ja saa hitsattua molemmin puolin paksumpaa putkea, ym.
Niin ja jotta asia ei olis niin simppeli, joskus aikaisemmin vaahtosin rungon hitsauksen jälkeisestä jännitystenpoisto hehkutuksesta. Jos sit käyttää rungossa jo nuorrutetussa tilassa olevaa eli jo lämpökäsiteltyä putkea, eli siis noita lujuuden yläpäässä olevia, niin sellasen kun uunittaa, se pehmenee sit tonne matalampaan lujuuteen...